Rozwój chorób i infekcji, wzrost oporności na medykamenty oraz pojawianie się nieznanych wirusów prowadzi do nieustannego poszukiwania nowych sposobów leczenia. Innowacyjne, bezpieczne, skuteczne leki i suplementy opracowywane są również w oparciu o produkty naturalne, które wykazują działanie np. przeciwwirusowe. |
Niniejszy artykuł koncentruje się na Mumio Shilajit – czarnobrązowej substancji roślinno-mineralnej wydzielanej ze skał regionach gór Tien Szan. Używane od tysięcy lat przez indyjską ajurwedę i w tradycyjnej medycynie Siddha w celu łagodzenia dolegliwości. |
Mumio było uznawane za panaceum przez wiele odłamów medycyny orientalnej, które przypisały mu wachlarz właściwości terapeutycznych[1]. Badania przedkliniczne wskazały na potencjalne zastosowanie Shilajit w różnych stanach patologicznych ze względu na jego szerokie spektrum działania, które obejmuje m.in: właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, jako aktywator uzupełniający w układzie odpornościowym, właściwości przeciwcukrzycowe, przeciw lękowe i antystresowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz działanie wzmacniające pamięć[2]. |
Shilajit ma szereg zastosowań, a jego potencjał jest ciągle analizowany przez współczesne badania. W 2015 roku na Uniwersytecie w Turynie przeprowadzono ocenę właściwości przeciwwirusowych Shilajit i jego mechanizmów działania.
BADANIE zostało podjęte metodą in vitro w celu wykazania przeciwwirusowej aktywności Shilajit. WYNIK:Mumio Shilajit wykazuje zależną od dawki aktywność hamującą. Stwierdzono, że do przeciwwirusowych właściwości Shilajit przyczynia się częściowa inaktywacja wirusa i zaburzenie zdolności przywiązania wirusa do komórki. WNIOSKI: Shilajit i zawarty w nim kwas humusowy posiadają szeroką, ale swoistą aktywność przeciwwirusową in vitro i stanowią naturalne źródło substancji przeciwwirusowych. Systematyczny przegląd badań wykazał, że pełny potencjał terapeutyczny Shilajit pozostaje nadal w dużej mierze nieznany i wymaga kolejnych analiz by poznać więcej jego bioaktywności[3]. |
[1] Agarwal i in., 2007, Wilson i in., 2011
[2] Agarwal i in., 70 2007, Wilson i in., 2011
[3] Klöcking i in., 2005
|
Bibliografia: “In vitro evaluation of the antiviral properties of Shilajit and investigation 2 of its mechanisms of action”, Valeria Cagno , Manuela Donalisio , Andrea Civra , Cecilia Cagliero , Patrizia Rubiolo , David Lembo.
Department of Clinical and Biological Sciences, University of Torino, 10043 Orbassano, Torino.
|