Olej z ostropestu Ol’Vita tłoczony na zimno, nieoczyszczony
SUPLEMENT DIETY
Nierafinowany olej z ostropestu z rodzinnej firmy Ol’Vita pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum L.). Dobór najwyższej jakości surowca, oprócz najnowszej technologii tłoczenia, to klucz do sukcesu. Dojrzały, połyskujący i optymalnie wykształcony – to najlepszy surowiec do tłoczenia tak wartościowego oleju. Niska temperatura tłoczenia (od +35 do +40 °C) pozwala na zachowanie najcenniejszych substancji aktywnych zawartych w ostropeście. Olej charakteryzuje się delikatnym, lekko ziołowym smakiem i zapachem.
Olej z ostropestu – właściwości
Olej z ostropestu charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (80 g/100 g) w tym tłuszczów wielonienasyconych (kwas linolowy, LA: około 49 g/100 g). Ponadto zawiera naturalne, bardzo cenne sterole roślinne (β-Sitosterol 38 % oraz Δ7-Stigmasterol 22 %) odgrywające istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Kwas linolowy (LA) i sterole roślinne/ stanole roślinne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku:
spożycia 10 g LA dziennie
- spożywania co najmniej 0,8 g steroli roślinnych/ stanoli roślinnych dziennie
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki:
Olej z nasion ostropestu plamistego tłoczony na zimno, nieoczyszczony
Produkt 100 % naturalny, jednoskładnikowy
Termin przydatności do spożycia:
Dzięki zaawansowanej technologii tłoczenia olej ten posiada 12-miesięczny termin przydatności do spożycia od daty jego wytłoczenia. Podana data jest niezależna od daty otwarcia opakowania. Data znajduje się na tylnej etykiecie butelki. Ponieważ produkt ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród naszych klientów, oferowany jest w częstych i zawsze przebadanych partiach. Różnice w podawanych przez producentów dat przydatności dla olejów tłoczonych na zimno wynikają z wyjściowej jakości wyprodukowanego oleju. Im krótsza data, tym mniej stabilny produkt.
Przechowywanie:
Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, a po otwarciu lodówce.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Osad w oleju
Nasze wieloletnie doświadczenie wskazuje, że oleje tłoczone na zimno nie powinny zawierać ciemnego osadu. Wynika to z nieprawidłowej sedymentacji oleju po tłoczeniu. Zawieszone w oleju cząsteczki przyspieszają proces jełczenia oleju i tym samym powstawanie szkodliwych dla organizmu nadtlenków.
Olej w wyniku przechowywania lub transportu w niskiej temperaturze może za to mętnieć lub wytracać mleczno- biały osad. Jest to zjawisko naturalne, w pełni odwracalne, zależne od temperatury otoczenia.
Olej z ostropestu – zastosowanie
Olej z ostropestu jest suplementem diety, można go spożywać bezpośrednio z łyżeczki. I tak spożyty na około 30 minut przed posiłkiem pobudzi wydzielanie żółci, tym samym będzie wspomagać trawienie. Natomiast spożyty jako składnik posiłku będzie doskonałym źródłem tłuszczu (cennych kwasów nienasyconych) w diecie.
Dzienna zalecana do spożycia porcja: 12 g ( 3 łyżeczki = 13 ml)
Ze względu na swój niedominujący smak i zapach doskonale nadaje się również do sałatek, surówek, past do chleba, koktajli czy potraw z warzyw.
Należy pamiętać, iż oleje zimno tłoczone (poza olejem kokosowym) należy stosować tylko do zimnych lub lekko ciepłych potraw. W innym przypadku oleje tracą swoje cenne właściwości.